Uvod

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u 2022. godini obilježava stoljeće svoga postojanja te je u povodu jubilarne obljetnice osmišljena mrežna stranica koja prikazuje bogatu povijest mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i HZMO-a – prošlost, sadašnjost i budućnost.

Tijekom svoje povijesti HZMO je mijenjao nazive te je ustrojstvom bio povezan s drugim institucijama, ali jedno je uvijek ostalo isto – Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 100 godina stožerna je institucija koja osigurava socijalnu sigurnost građana te vodi brigu o osiguranicima i korisnicima.

Stota obljetnica institucije prigoda je za osvrt na napredak sustava mirovinskog osiguranja kroz povijest te na izgradnju jasnog smjera djelovanja u budućnosti, temeljenu na iskustvima iz prošlosti. 

Da bi naši korisnici u jubilarnoj godini HZMO-a imali mogućnost dobiti uvid u najvažnije trenutke iz povijesti, digitaliziran je dio arhivske građe i time je omogućen uvid u povijesne dokumente, zakone, arhivske fotografije te knjige, a povijesni razvoj HZMO-a prikazan je na vremenskoj crti koja sadrži opise ključnih događaja od 1870. do danas.

Velika obljetnica prilika je za prisjećanje i zahvalu svim radnicima koji su svojim predanim radom i zalaganjem kroz povijest omogućili napredak ove institucije te svojim pristupom s korisnicima izgradili odnos utemeljen na povjerenju.

HZMO će i nadalje ostati na usluzi korisnicima, zadržavajući tradicionalna načela iz svoje 100-godišnje povijesti, istodobno primjenjujući suvremene metode rada i tehnologije, održavajući stabilnost sustava socijalne sigurnosti u skladu s promjenama na tržištu rada, demografskim trendovima te tehnološkim izazovima.